GLOBUS

Kurz obećao da će se boriti protiv antisemitizma

Avaz.ba

20.12.2017

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je danas da će se njegova nova koalicija usmjeriti na borbu protiv antisemitizma, nakon što je Izrael jasno stavio do znanja da neće sarađivati ni s jednim ministrom iz stranke krajnje desnice koja se sada vratila u vladu.

Kurz, 31-godišnji konzervativac, položio je u ponedjeljak zakletvu s ostatkom svoje vlade nakon što je postigao koalicijski sporazum na osnovu koga bi se predala kontrola nad većim dijelom austrijskog sigurnosnog aparata antiislamskoj Slobodarskoj stranci (FPO). FPO je bila treća na oktobarskim parlamentarnim izborima s osvojenih 26 posto glasova.

Izrael je reagovao na inauguraciju tvrdeći da će sarađivati samo s "operativnim ešalonima" vlade kojima je na čelu ministar iz FPO. Ta stranka sada kontrolira ministarstva vanjskih poslova, unutrašnjih poslova i odbrane, iako ministrica vanjskih poslova Karin Knajsl (Kneissl) nije zvanično članica stranke.

- Antisemitizmu nema mjesta u Austriji ni u Evropi. S punom odlučnošću borit ćemo se protiv svih formi antisemitizma, podjednako onih koje već postoje i onih koje su uvezene. To će biti jedan od značajnijih zadataka naše vlade - izjavio je Kurz u govoru u kome je izložio vladine ciljeve u parlamentu.

FPO, koju su osnovali bivši nacisti u 1950-im, tvrdi da je ostavila svoju antisemitsku prošlost za sobom, iako svake godine mora isključivati iz članstva one koji daju antisemitske ili neonacističke izjave.  

Ona se sada otvoreno obraća jevrejskim glasačima, s limitiranim uspjehom. Stranački čelnik Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) također je posjetio memorijal holokausta Jad Vašem (Yad Vashem) u Jerusalemu. 

- Izrael želi naglasiti svoje potpuno obavezivanje na borbu protiv antisemitizma i sjećanje na holokaust - navodi izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u kratkom saopćenju objavljenom u ponedjeljak, u reakciji na polaganje zskletve austrijske vlade, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.