GLOBUS

Džonson će biti prvi britanski ministar koji će posjetiti Moskvu u posljednjih pet godina

Fena

20.12.2017

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonskon (Johnson) putuje u Moskvu u ovoj sedmici, u prvu zvaničnu posjetu jednog britanskog ministra Rusiji u pet godina.

Džonson će u petak održati razgovore s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, osam mjeseci nakon što je njegova ranija posjeta otkazana zbog ruske podrške sirijskom predsjedniku Bašalu al-Assadu (Bashar). 

Ta posjeta mogla bi nagovjestiti približavanje u vezama između dvije zemlje nakon višegodišnjih antagonizama. 

Džonsonova odluka da otkaže aprilsku posjetu Moskvi donešena je nakon sumnjivog napada hemijskim oružjem na mjesto Kan Šeikun pod pobunjeničkom kontrolom u kome je ubijeno više od 80 ljudi i za koji su optužene sirijske vladine snage.

Rusija je optužila London zbog otkazivanja Džonsonove posjete u aprilu, nazivajući odluku "apsurdnom" i tvrdeći da Britanija "nema stvarnog uticaja" na globalnoj pozornici.  

Odnosi s Rusijom pogoršali su se nakon što je Britanija zatražila krivični progon osumnjičenih za ubistvo Aleksandra Litvinenka, kritičara Kremlja i bivšeg špijuna, koji je otrovan radioaktivnom supstancom u Londonu u 2006.

Britanija je također žestoki pristalica zapadnih sankcija protiv Moskve zbog njene uloge u ukrajinskom sukobu. 

Na samitu u Briselu u novembru, britanska premijerka Teresa Mej (Theresa May) upozorila je da Evropa treba da ostane na oprezu prema "akcijama neprijateljskih zemalja kao što je Rusija", prenosi AFP.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.