GLOBUS

Boris Džonson poručio Rusiji: Prestanite destabilizirati Evropu

Avaz.ba

22.12.2017

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Johnson) ruskom će kolegi na razgovorima u petak reći da odnosi dvije zemlje ne mogu biti kao da se ništa ne događa dok Moskva pokušava "destablizirati" Evropu.

Džonson će u Moskvi razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u prvom posjetu Rusiji nekog britanskog ministra vanjskih poslova u posljednjih pet godina.

Zategnuti odnosi

On Moskvu posjećuje u trenutku kada su odnosi Moskve i Londona zategnuti zbog različitih stavova glede Ukrajine i Sirije, kao i tvrdnji, koje Moksva odlučno odbacuje, da se Rusija upliće u politike raznih evropskih država.

Naši odnosi s Rusijom ne mogu ići 'kao i obično' dok Rusija pokušava destabilizirati evropske države, uključujući Ukrajinu - poručio je Džonson u izjavi koju je objavio njegov ured uoči posjeta. 

- No od velike je važnosti za međunarodnu sigurnost da razgovaramo jer su posljedice izostanka komunikacije ili nerazumijevanja teške. Posjećujem Rusiju u opasnom vremenu kad moramo raditi zajedno kako bi riješili najžurnije globalne izazove".

onson je rekao da je želio razgovarati o saradnji u očuvanju sporazuma s Iranom o nuklearnom programu te zemlje, prijetnji koju predstavlja Sjeverna Koreja, kao i sigurnosnim mjerama za prvenstvo svijeta u nogometu koje se iduće godine održava u Rusiji. 

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, koja je u prošlosti Džonsona oštro kritizirala, u četvrtak je rekla da je odluku da se britansko-ruski dijalog reducira donio London i ocijenila da je takva odluka bila neutemeljena i donesena u lošem trenutku.

Konkurs za karikaturu

Zaharova je Džonsona ranije nazivala neprofesionalnim, organizirala je online konkurs za karikature koje ga ismijavaju i snažno osporavala njegove ocjene o Siriji.

Na pitanje ruskih novinara u četvrtak što kaže na nedavne Džonsonove kritike Moskve, Zaharova je rekla da su te izjave u Moskvi samo izazvale smijeh i da nisu vrijedne uzrujavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.