GLOBUS

Gvardiola pod policijskom istragom: Slavni trener osumnjičen za poticanje Katalonaca na pobunu

Piše: Avaz.ba

22.12.2017

Španska policija pokrenula je istragu protiv trenera Mančester sitija Pepa Gvardiole (Guardiola) zbog njegove uloge u protestima za nezavisnot Katalonije. 

Gvardiola se našao na popisu osumnjičenih za poticanje ljudi na pobunu i to zato što je na protestima 11. juna pročitao manifest u kojem je pozvao narod da izađe na referendum i izjasni se za otcjepljenje od Španije.

- Događaj je imao za cilj odbranu referenduma i promicanje otcjepljenja - navodi se u policijskom izvještaju.  

Gvardiola nikad nije skrivao da je pobornik katalonske nezavisnosti, a posljednjih je sedmica na utakmicama nosio žutu vrpcu u znak podrške katalonskim političkm zatvorenicima. 

Oštro je reagirao i nakon haosa koji se dogodio na ulicama Barcelone 1. oktobra, kada je španska policija nasilno pokušala zaustaviti održavanje referenduma.

Gvardiola je pod istragom zbog manifesta. Gvardiola je pod istragom zbog manifesta

- Španska pokušava sakriti istinu, ali pokazat će je svjetski mediji. Čitao sam u El Paisu da ima povrijeđenih policajaca. Povrijeđenih čime? Glasovima? Istina je potpuno suprotna jer je policija gađala ljude gumenim mecima koji su ilegalni u Kataloniji. Jednoj su ženi slomili prste. Neke su fotografije nepobitan dokaz. Premijer mora dati neke odgovore jer je još premijer svih Španaca. Zašto nismo poput Britanaca koji imaju demokratiju više stoljeća od nas - postavio je tada pitanje Gvardiola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.