GLOBUS

Merkel i Makron pozvali na mir u Ukrajini

Agencije

23.12.2017

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvali su danas zaraćene strane u istočnoj Ukrajini da poštuju mirovni sporazum iz Minska, uprkos jačanju sukoba ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

Merkel i Makron su u zajedničkom saopćenju pozvali na vraćanje ruskih vojnih posmatrača u Ukrajinu koji su povučeni zbog navodnih provokacija.

"Nema alternative za isključivo mirno rješenje sukoba", navodi se u saopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je povlačenje ruskih vojnih posmatrača uslijedilo poslije "restrikcija i provokacija" ukrajinskih vlasti, navodeći da oni zbog toga nisu mogli da izvršavaju svoje obaveze.

Merkel i Makron nisu komentirali današnju odluku administracije američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o isporuci oružja Ukrajini, što će produbiti ulogu SAD u sukobu i može dodatno da zakomplicira rusko-američke odnose odnose.

Među novim oružjem koje će Vašington poslati Ukrajini bit će i protivtenkovske rakete "Javelin".

Zamjenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin odgovorio je da odluka SAD može da podstakne sukob na istoku te zemlje. 

Karasin je rekao za agenciju "Ria Novosti" da potez administracije američkog predsjednika može da utječe na mirovni proces u Ukrajini i implementaciju mirovnog sporazuma iz Minska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.