GLOBUS

Njujork: Doček 2018. na ledenih -12, osiguranje koštalo sedam i po miliona dolara

Avaz.ba

1.1.2018

Njujorčani su 2018. godinu dočekali na Times Squeru na ledenih 12 stepeni ispod nule, uz tradicionalno spuštanje blistave kristalne kugle, konfete i veličantveni vatromet, ali je prisutnih ipak bilo manje nego prethodnih godina.

Pjevačica Maraja Keri (Mariah Carey) je, za razliku od propalog nastupa na prošlogodišnjem dočeku u Njujorku kada je imala tehničkih problema s plejbekom, ovoga puta uspješno nastupila, a između dvije pjesme je tražila topao čaj, prenosi AP. 

Proslavu je uveličalo tradicionalno spuštenje kirstalne kugle "Voterford", koja je ove godine imala 3,5 metra u prečniku i težinu od 5,385 kilograma, a bila je obložena sa 2.688 trouglova koji mijenjaju boju poput kaleidoskopa pod jakim osvjetljenjem.

Sigurnost je bila pojačana, pri čemu su garaže u okolini bile zatvorene, dok su detektivi bili stacionirani u blizini hotela radeći sa sigurnosnim zvaničnicima na sprečavanju eventualnih snajperskih napada. 

Hiljade uniformiranih policajaca bilo je raspoređeno na ulicama, a betonski blokovi i komunalni kamioni blokirali su pristup vozila sigurnoj zoni u kojoj su se okupili građani, koji su prethodno morali da prođu kroz desetak kontrolnih punktova.

Policija je procijenila da su mjere osiguranja proslave Nove godine u Njujorku koštale 7,5 miliona dolara. 

Inače, ova Novogodišnja noć u Njujorku bila je najhladnija od 1907. godine, kada je zabilježeno 17 stepeni ispod nule.

Doček u Njujorku i ostalim gradovima Amerike možete pratiti na ovom linku: 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.