GLOBUS

Oluja hara Amerikom: Nakon 30 godina Floridu prekrio snijeg, sjeveroistoku zemlje prijeti "meteorološka bomba"

Avaz.ba

3.1.2018

Rijetka zimska oluja pogodila je jugoistok Sjedinjenih Država i ''zabijelila'' glavni grad Floride nakon 30 godina, dok se istovremeno Nova Engleska na sjeveroistoku priprema za "meteorološku bombu" koju prognostičari najavljuju za četvrtak.

Guverneri južnih država od Virdžinije do Floride upozorili su stanovnike da mogu očekivati zaleđene ceste i mnogo niže temperature od uobičajenih za ovo doba godine, prenosi Index.hr.

Vanredno stanje 

Guverner Džordžije već je proglasio vanredno stanje u dijelu svoje države, a u nekim područjima Južne Karoline mještani su nagomilali zalihe hrane i ispraznili police prodavaonica.

Kombinacija snažnog vjetra i niskih temperatura uzrokovala je nestašice struje na jugoistoku i zaledila ceste te time otežala putovanje na posao milionima Amerikanaca od sjevera Floride do juga Virdžinije.

Snijeg nakon 30 godina

Dio škola i univerziteta zatvoren, a krovove u floridskom glavnom gradu Talahasiju zabijelio je snijeg nakon 30 godina. 

Istovremeno se šest država Nove Engleske, od Konektikuta do Mainea, priprema za obilne snježne padavine koje se najavljuju u četvrtak. U Bostonu ga tako očekuju oko 30 centimetara.

Prognostičari najavljuju da će snijeg padati brzo, nekoliko centimetara po satu, a oluju će pojačati tzv. "meteorološka bomba". 

Radi se o pojavi koju je prvi put opisao Fred Sanders, profesor na MIT-u, 1980. godine. Događa se kada tlak zraka u središtu oluje u 24 sata padne za najmanje 24 milibara (hPa)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.