GLOBUS

CIA demantovala umiješanost u nerede koji su pogodili Iran

Avaz.ba

8.1.2018

Direktor američke obavještajne agencije CIA-e Mike Pompeo negirao je u nedjelju svaku umiješanost u proteste koji su potresli Iran prošle sedmice, odgovorivši tako na optužbe iranskih dužnosnika, prenose agencije.

"To nije istina. Bio je to iranski narod. Oni su smislili proteste, pokrenuli ih, nastavili, kako bi tražili bolje životne uslove i prekinuli s teokratskim režimom pod kojim žive od 1979.", kazao je on u nedjelju na Fox News.

Iranski glavni tužilac Muhamed Džafar Montazeri optužio je SAD, Izrael i Saudijsku Arabiju da stoje iza nasilja u kojima su poginule najmanje 22 osobe, većinom prosvjednici, nakon 28. decembra.

Iranski parlament se u nedjelju sastao kako bi s ministarstvima unutrašnjih i obavještajnih poslova, čelnikom iranske policije i zamjenikom Čuvara revolucije raspravio o najvećim nemirima i pobuni protiv vlasti klerika od 2009.

U više od sedam dana nemira u Iranu 22 su osobe poginule a više od 1000 uhapšeno, po iranskim dužnosnicima.

Protesti su izbili 28. decembra u svetom šijitskom gradu Mašhadu nakon što je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance.

Nemiri, u kojima su hiljade mladih i radnika izražavali bijes zbog korupcije, nezaposlenosti i sve većih razlika između bogatih i siromašnih, proširili su se na više od 80 gradova.

Stanovnici u različitim gradovima koje je kontaktirala agencija Reuters su rekli da su se prosvjedi stišali nakon snažnog odgovora vlasti koje su rasporedile pripadnike Čuvara revolucije u više pokrajina.

Iranski Čuvari revolucije i milicije Basija suzbili su i nerede 2009. u kojima su ubijeni deseci zagovornika reformi u Iranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.