GLOBUS

Makron: Turska se trenutno ne može ni nadati prijemu u EU

Avaz.ba

8.1.2018

Nakon sastanka s turskim predsjednikom Erdoanom, francuski predsjednik Emanuel Makron kazao je da treba okončati hipokriziju oko ulaska Turske u Evropsku uniju i otvoreno reći da ona trenutno ne može ni pregovarati, a kamoli napraviti bilo kakav pomak u približavanju članstvu u Uniji.

– Što se tiče odnosa između Turske i EU, stvari su potpuno jasne - zbog niza događaja i političkih odluka donesenih u posljednje vrijeme, nije moguće napraviti bilo kakav napredak u procesu približavanja Turske članstvu u EU – naglasio je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s Erdoanom.

Makron je također naglasio da je izuzetno važno održavati redovite kontakte s Ankarom te dodao kako je sada možda došao trenutak da se razmisli o nekoj vrsti alternative punom članstvu Turske u EU.

Opisuje to kao neku vrstu partnerstva koje bi “turski narod usidrilo u Evropi”.

Erdoan nije propustio optužiti Evropsku uniju za potpunu neiskrenost prema Turskoj i za zavlačenje s pregovorima zbog kojega je Ankara izgubila jako puno vremena i truda.

– Većina Turaka više i ne želi da zemlja uđe u Uniju. Svi smo mi već jako umorni od preklinjanja da nas primite u punopravno članstvo – kazao je turski predsjednik kojemu je posjet Parizu bio dio strategije kojoj je cilj da ipak poboljša narušene odnose s evropskim partnerima.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu jučer se zaputio u Njemačku na razgovore sa šefom tamošnje diplomacije Sigmarom Gabrielom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.