GLOBUS

Započeli razgovori: Kolinda Grabar-Kitarović stigla u Erdoanovu palaču

AFP

Avaz.ba

9.1.2018

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u danas (utorak) poslijepodne u jednodnevni radni posjet Ankari, gdje ju je u predsjedničkoj palači primio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Nakon svečanog dočeka dvoje predsjednika započeli su razgovore na kojima bi glavne teme trebale biti stanje u Bosni i Hercegovini, te odnosi Europske unije i Turske.

Hrvatska i Turska imaju vrlo dobre odnose bez otvorenih pitanja, a dvije zemlje nadaju se da zajedno mogu utjecati na stanje u Bosni i Hercegovini. Razgovarat će i o Izbornom zakonu u BiH.

BiH u oktobru očekuju novi izbori, te bi u sljedećih nekoliko mjeseci ta zemlja trebala prihvatiti novi izborni zakon, no zasad nema dogovora političkih čelnika Hrvata i Bošnjaka o tom pitanju.

Kako se saznaje iz ureda predsjednice, Grabar-Kitarović s Erdoanom u Ankari namjerava razgovarati o ulozi dviju zemalja u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor, a također će razgovarati i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišoj razini u prvom tromjesečju ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.