GLOBUS

Odbor lordova: Velika Britanija mora biti zastupnik balkanskih zemalja na euroatlantskom putu

Avaz.ba

10.1.2018

Napredak ka punoj demokratiji i posvećenosti vladavini prava na zapadnom Balkanu stagnira ili ide unazad, jer se utjecaj Ujedinjenog Kraljevstva u regionu smanjuje, navodi se u saopćenju Odbora lordova britanskog parlamenta.

Ruski i ekstremni islamski utjecaj se širi i podrška članstvu u EU je u opadanju - kaže se u odboru za međunarodne odnose. 

Dodaje se da neki nacionalistički lideri ukazuju na planirani izlazak Velike Britanije iz EU, kao znak da evropske vrijednosti više nisu relevantne. 

Pošto je Velika Britanija glasala da napusti EU, dugoročno zagovaranje članstva u zemljama Balkana EU nije samo paradoksalno već je i neodrživo u očima mnogih, navodi se u izvještaju. 

U izvještaju se kaže da Velika Britanija mora osigurati da samit zemalja zapadnog Balkana, koji je planiran u Londonu ove godine, mapira dugoročnu sigurnost i političku posvećenost regionu u vezi sa EU. 

Odbor lordova poziva Veliku Britaniju da djeluje kao zastupnik balkanskih država kao što je Makedonija, kojoj bi se dozvolilo da se pridruži NATO-u.

Samit zemalja zapadnog Balkana smatra se jednim od ključnih šansi Ministarstva vanjskih poslova da pokaže da će Britanija ostati angažirana globalno nakon Bregzita. 

Odbor lordova smatra da rizik od smanjenja utjecaja Velike Britanje dolazi u trenutku kada neki politički lideri na Balkanu prave "regresivne, opasne i destabilizujuće pozive" za preokretanje nacionalnih granice i secesije. 

Rusija popunila vakuum

- Ovi političari prate neispunjene ciljeve građanskih ratova devedesetih - kaže se u izvještaju.

Navodi se i da se ruski utjecaj proširio, dijelom i zbog činjenice da je postavljen veliki broj ruskih dopisnika Sputnjika širom regiona, koji sada uslužuju meinstrim medije. 

- Glavni izvori vijesti, naročito u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, je Sputnik - piše u izvještaju.

Upozorava se i na ugroženost slobode izražavanja u nekim zemljama u regionu. 

- Ovo uključuje političko uplitanje u rad javnih emitera, nedostatak transparentnog javnog finansiranja medija i zastrašivanje novinara-  dodaje se u izvještaju.

Također, Odbor lordova smatra da je Moskva uspjela popuniti vakuum koji je djelimično nastao nepotrebnim izjavama, poput izjave predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera (Jean-Claude Juncker) - koji je rekao da članstvo u EU nije na dnevnom redu za Balkan "do nekog dalekog datuma u budućnosti".

Odbor smatra da pad podrške EU nije u interesu Velike Britanije "jer je članstvo u EU najpouzdaniji put za zemlje zapadnog Balkana da postignu sigurnost, stabilnost i prosparitet. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.