GLOBUS

Marko Knežević iz zatrpanog švicarskog skijališta: Jedina cesta koja vodi iz sela zavorena je bez upozorenja

AFP

Avaz.ba

10.1.2018

Marko Knežević iz Hrvatske među hiljadama je turista koje je u švicarskim Alpama, na jugozapadu zemlje, zatekao ogroman snijeg kojeg je u vrlo kratkom periodu napadalo više od tri metra. 

Švicarske službe objavile su u utorak popodne kako je u posljednja 24 sata napadalo najmanje 80 centimetara snijega na području Zermata. Problem nije samo snijeg, nego opasnost od lavina koja je sada na najvećem, petom nivou, piše Dnevnik.hr.

- Jedina cesta koja vodi u selo i izvan sela zatvorena je bez ikakvog upozorenja. Nove informacije o riziku od lavine i daljnjoj situaciji dobit ćemo u srijedu ujutro, danas više ništa ne možemo saznati - rekao je Marko Knežević u snimku koji je objavila agencija AP.

Na području Zermata zatvorene su ceste i žičare, a švicarske vlasti poslale su helikoptere kako bi prevezli turiste iz snijegom zatrpane alpske doline. 

Jedan policijski dužnosnik u Zermatu pojasnio je kako putovanje helikopterom do sela Teš, koje nije pod snježnom blokadom, traje oko ti minute. U sat vremena može se prevesti oko 100 ljudi, ali prevozit će samo one koji su to zatražili. Službeno nije proglašena evakuacija. 

Na području Zermata nalazi se oko 13.000 turista, a riječ je o skijalištu koje je odredište i mnogih bogataša.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.