GLOBUS

Evropski sud za pravdu: Sve članice EU moraju poštovati prava istospolnih brakova

( Ilustracija)

Avaz.ba

11.1.2018

Evropski sud za pravdu danas je objavio da sve države članice EU moraju poštovati prava istospolnih brakova, bez obzira da li unutar države postoji zakon o sklapanju ove vrste braka. 

Države članice EU-a "ne smiju ograničavati slobodu boravka građanima EU odbijanjem dozvole trajnog boravka njegovu ili njezinu partneru istog spola", izjavio je pravni zastupnik Melkior Vatelet (Melchior Wathelet). 

Evropska pravila garantirala su slobodu kretanja državljanima EU-a i njihovim supružnicima bez preciziranja spola partnera, naglasio je Vatelet.

Ova odluka je donešena zbog slučaja rumunskog para. Dvojica muškaraca živjeli su skupa u SAD-u prije vjenčanja u Briselu 2010. godine. 

Dvije godine kasnije željeli su se preseliti u Rumuniju, no vlasti su odbile izdati dozvolu boravka američkom suprugu, jer ova država ne priznaje istospolne brakove.

Par se žalio na odluku rumunskim sudovima koji su se obratili Evropskom sudu pravde za pomoć u tumačenju evropskoga prava.

Rumunija bi trebala priznati belgijsko vjenčanje rumunskoga državljanina i njegova američkog supruga i pustiti ih da žive u državi, rekao je pravni zastupnik Europske unije.

Prije zvaničnog donošenja presude vjerovatno će proteći sedam mjeseci.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.