GLOBUS

Izraelske snage ubile dvojicu palestinskih mladića tokom protesta

Fena

11.1.2018

Izraelske snage su ubile dvojicu palestinskih mladića u sukobima koji su izbili u pojasu Gaze i okupiranoj Zapadnoj Obali, naveli su palestinski medicinski izvori, prenosi Reuters.

Tenzije u regiji su povišene nakon što je predsjednik SAD Donald Trump donio odluku da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela i tamo prebaci ambasadu. Protesti širom palestinskih teritorija su gotovo svakodnevni. Šesnaestogodišnjak je ubijen, a dvojica ranjena u blizini granice između Gaze i Izraela. Mladići su bacali kamenje na izraelske vojnike, a ovi su uzvratili iz vatrenog oružja. 

Portparol izraelske vojske je rekao da su „nasilni sukobi izbili na dvije loacije, te da je učestvovalo oko 50 Palestinaca, koji su bacali kamenje i zapaljene automobilske gume". Vojnici su prvo ispalili metke upozorenja, a potom otvorili vatru na demonstrante, rekao je.

- Pucali su u trojicu glavnih vođa koji su bili prijetnja vojnicima i sigurnosnoj ogradi - precizirao je vojni portparol. Još jedan šestaestogodišnjak je ubijen u raciji u selu Bureen nedaleko od Nabulusa. Izrael navodi da su ga ubili vojnici koji su tragali za odgovornima za ubistvo izraelskog doseljenika. Najmanje 17 Palestinaca je ubijeno u sukobima od 6. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.