Bugarska zvanično preuzela predsjedavanje Vijećem Evropske unije

Autor: Srna
11.01.2018 21:21
A
A
A

Bugarska je večeras na svečanoj ceremoniji u nacionalnom pozorištu u Sofiji preuzela zvanično predsjedavanje Vijećem EU, a prisutne zvaničnike na bugarskom jeziku pozdravio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Task. 

"Svi biste željeli stabilnost, bezbjednost, blagostanje, to zaslužuju ljudi u cijelom ovom regionu. Dobro je što će jedan od prioriteta biti budućnost zapadnog Balkana", naglasio je Task.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani istakao je da svi zajedno treba da prevaziđu izazove i naprave Evropu spremnu za budućnost.

"Sada je vrijeme za razmišljanje kako da napravimo EU efikasnijom, demokratskijom, boljom za građane, posebno za mlade naraštaje", dodao je Tajani.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Janker (Jean-Claude Juncker) rekao je da se bugarsko predsjedavanje EU događa u ključnom trenutku, kada postoji niz inicijativa za određivanje budućnosti Unije.

Ministar bugarskog predsjedavanja EU Ljiljana Pavlova istakla je da Bugarska ima šta da da Evropi, od bogate kulture, do inovacija, tehnologija, znanja i talenta, a obratili su se i bugarski predsjednik Rumen Radev i premijer Bojko Borisov.

Više o:

Bugarska Vijeće EU