GLOBUS

Kurz: Evropu možemo ojačati samo saradnjom

Avaz.ba

12.1.2018

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc skeptično gleda na ambiciozne planove francuskog predsjednika Emanuela Makrona o Evropskoj uniji, ocjenjujući da u EU ne mogu trajno postojati članovi prve i druge klase.

Kurc, koji danas putuje u posjetu Parizu, izjavio je za pariski "Figaro", da se Evropa može ojačati samo ako svi sarađuju.

Austrijski kancelar smatra da je Evropa više brzina realnost i u određenim sektorima potreba.

- Međutim, na tu ideju ne gledam kao na pozitivnu viziju za budućnost - poručio je Kurz, dodajući da se zalaže za jačanje subsidijarnosti unutar EU, koja bi trebala da se skoncentrira na važne teme od odbrane do sigurnosti.

Austrija, kako ističe, sebe vidi unutar EU kao graditelja mostova i želi da doprinese smanjenju tenzija.

Kurz je ujedno ponovio proevropski stav nove austrijske vlade, objašnjavajući da njegova zemlja nije i neće postati članica Višsegrad grupe.

Kada je riječ o pokretanju procedure EU protiv Poljske, Kurz je naglasio da se, kada su ugroženi pravna država i demokratija, ne smije gledati po strani.

Obećao je da će Austrija dati svoj doprinos od Makrona podstaknutoj debati o reformi EU.

- Cijenim predsjednika Makrona i radujem se njegovim ambicijama za promjenom Evrope - naglasio je Kurz.

Istakao je da će prioritet Austrije, tokom predsjedavanja EU u drugoj polovini ove godine, biti sigurnost građana i da se radi o borbi protiv radikalizacije, terorizma, ilegalne migracije, kao i osiguranju evropskih spoljnih granica.

Pozitivno se Kurz izjasnio o planovima Makrona da se oporezuju internet-koncerni kao što su Google ili Facebook.

O Makronovim planovima vezanim za budžet eurozone, Kurz je kazao da je važnije da se poštuju postojeća pravila kako bi se spriječilo ponavljanje grčkog scenarija.

- To je prioritet. Ali razgovarat ćemo o svim prijedlozima i na kraju zajednički odlučiti kako bi se EU pozitivno razvijala - najavio je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.