Masovni protesti u Atini paralizirali prijestonicu Grčke

Avaz.ba
12.01.2018 15:23
A
A
A

Hiljade Grka u Atini danas protestira protiv novih reformi, među kojima je i zabrana prava na štrajk, a o čemu parlament te zemlje treba da odluči 15. januara.

U prvom radničkom protestu u 2018. godini, zatvaranje metro stanice u Atini, koju dnevno koristi 938.000 građana, izazvalo je kolaps u saobraćaju u gradu u kojem živi 3,8 miliona ljudi.

Brodovi su ostali blokirani u lukama, bez mogućosti da isplove zato što su radnici otpočeli štrajk, a državne bolnice morale su da se oslanjaju na rezervno osoblje, jer su doktori otišli sa posla.

Tokom demonstracija koje su organizirali sindikati ispred zgrade vlade u Atini zbog mjera štednje lakše je povrijeđen jedan policajac, dok je pokušavao da spriječi demonstrante da izađu iz autobusa kojim su se dovezli.

Demonstranti su došli do ulaza zgrade gdje je kabinet premijera. Protesti se zahuktavaju uoči glasanja o novom zakonu o mjerama štednje. Demonstranti su se potom mirno razišli i niko nije uhapšen.

Poslanici danas počinju debatu o novom zakonu koji ima 1.326 strana, a kojima su predviđeni smanjenje beneficija i oštrija pravila u vezi s održavanjem štrajkova.

Sindikat PAME pozvao je na proteste u ponedeljak, 15. januara, za kada je zakazano glasanje o zakonu.

Više o:

Grčka Protesti