GLOBUS

Otkriven fosil ogromnog šišmiša na Novom Zelandu

Avaz.ba

12.1.2018

Fosilizirani ostaci gorostasnog šišmiša koji je prije više od 10 miliona godina živio na Novom Zelandu nedavno su otkriveni na Južnom otoku.

Kosti i zubi te izumrle životinje su čak tri puta veći od onih kakvi se mogu naći kod današnjeg prosječnog šišmiša, potvrđuju naučnici.

Šišmiš je bio težine od oko 40 kilograma i nije samo letio, nego i hodao na sve četiri noge kad je bio u potrazi za hranom.

Ostaci su pronađeni u naslagama stijena koje su stare između 16 i 19 miliona godina, u blizini rudarskog grada St. Batans, gdje je stručni tim međunarodnih arheologa istraživao punih 15 godina.

Dotični šišmiš je nazvan Vulcanops jennyworthyae, prema članici naučnog tima Dženi Vorti (Jenny Worthy) koja je i pronašla fosile te prema Vulkanu, mitološkom rimskom bogu vatre.

Inače, naučno ime šišmiša (ili netopira), reda unutar podrazreda viših sisavaca, izvedeno iz grčkog jezika i u doslovnom bi prijevodu to značilo „krilate ruke“.

Veliki zubi ovog gigantskog šišmiša govore o tome kako je imao prilično raznoliku prehranu u odnosu na svoje današnje australoazijske srodnike.

Radi se o prvom novom rodu šišmiša koji je pridodan na popis novozelandske faune u posljednjih više od 150 godina, prenose mediji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.