Najteži dani Angele Merkel: Politička karijera na zalasku, CDU bi mogao već tražiti nasljednika

Avaz.ba
13.01.2018 13:54
A
A
A

"Koalicija gubitnika" naziv je koji u Njemačkoj već prati vladu koju se oslabljena Angela Merkel priprema voditi u svom nedvojbeno posljednjem mandatu.

Konzervativci kancelarke CDU/CSU i socijaldemokrati (SPD) postigli su u petak, nakon maratonskih razgovora, dogovor o početku formalnih koalicijskih pregovora čime su povećani izgledi za sastavljanje nove njemačke vlade i izlazak iz političke blokade.

Dogovor omogućuje početak detaljnih pregovora o koalicijskom sporazumu sljedećih sedmica, a time se i završava razdoblje neizvjesnosti koje je oslabilo međunarodni položaj Njemačke i postavilo pitanje hoće li Merkel moći ostati na svom položaju.

Njemački politolog Karl-Rudolf Korte rekao je za njemačku televizijsku stanicu ZDF da je od velike koalicije ostala mini-koalicija koja predstavlja samo 53 posto birača nakon parlamentarnih izbora, dok su u prethodnom Zastupničkom domu kancelarkini demokršćani CDU, njihov bavarski saveznik CSU i SPD zauzimali dvije trećine mjesta.

Ali u septembru su tradicionalne stranke kažnjene. Kancelarka je pobijedila, ali uz jedan od najgorih rezultata (33 posto), dok je SPD pao na 20,5 posto.

Razlog za to je prodor krajnje desnice s gotovo 13 posto i povratak liberalne stranke u parlament također s desnim programom.

Sedmični list Der Špigel (Der Spiegel) je nedavno ironično komentirao "paleo-koaliciju" koju čine stranke i čelnici koji sliče dinosaurima.

Troje predsjednika stranaka koji su u petak ispregovarali dogovor oslabljeni su i iznutra. Martin Šulc (Schulz) nije se oporavio od debakla na parlamentarnim izborima, a Horsta Zehofera (Seehofera) u CSU-u su marginalizirali njegovi unutarstranački protivnici zabrinuti zbog prodora AfD-a.

Iako nema na vidiku ozbiljnog nasljednika za kancelarku, kruži interna rasprava o dobu nakon Merkel.

Njemačka ekonomija je snažna, ali je kancelarka izgubila političke bodove nakon izbjegličke krize.

Nameće se pitanje hoće li ona moći dovršiti svoj četverogodišnji mandat. Većina Njemaca (56 posto) je u prošlosedmičnoj anketi rekla da može.