GLOBUS

Zloglasna balkanska banda Pink Panthers ukrala nakit iz hotela u Parizu?

Avaz.ba

13.1.2018

Francuska policija je pronašla sav nakit koji je u srijedu ukraden u Parizu. Nakit vrijedan oko 4,5 miliona eura pronađen je u torbi koju je ostavio jedan od pljačkaša.

Podsjetimo, pet muškaraca naoružanih sjekirama i oružjem ušlo je na sporedni ulaz u luksuzni hotel Ritz Carlton u središtu Pariza. Došli su do zlatarne, sjekirama razbili izloge i uzeli nakit.

Banda koja je opljačkala zlatarnu u srijedu popodne u Parizu podsjeća na zloglasnu skupinu Pink Panther.

- Sa sobom uvijek imamo štoperice jer 30-ak sekundi nakon razbijanja izloga morate pobjeći policiji. U takve pljačke ne idete ako nemate dogovorenu prodaju - opisao je tako pljačke dragulja, nakita i satova jedan od članova bande Pink Panther.

Naime, pljačka u Parizu odrađena je tako što su trojica sjekirama razbijala izloge zlatarne, a ispred hotela su ih čekala dva kolege. Torbe s ukradenim nakitom bacili su im kroz prozore. Jedan je pobjegao na motociklu, no ispala mu je torba s nakitom i satovima, a drugi je pobjegao autom. Tri pljačkaša s opljačkanim nakitom na izlazu iz hotela zaustavila je policija. Onesposobili su ih elektrošokerom.

- Pješak je povrijeđen dok je jedan od razbojnika bježao na motociklu. Tad mu je ispala torba s nakitom - kazali su iz francuske policije.

Uhapšeni razbojnici su pritvoreni, a policiji su dvojica poznata od ranije po pljačkama zlatarni. Zbog toga istražuju jesu li pljačkaši povezani s bandom Pink Panther.

Interpol muku muči sa zloglasnom bandom. Utvrdili su da su od 1999. opljačkali više od 380 zlatarni, a procjenjuje se da je odneseni nakit vrijedan više od 334 mil.eura.

Kriminalna grupa ima oko 200 članova, nema piramidalnu strukturu i šefove čijim bi zatvaranjem policija zaustavila razbojništva. Članovi rade slično, u malim grupama i bez jasnih poveznica, a uglavnom je riječ o kriminalcima iz bivše Jugoslavije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.