Foto: ( CNN)

Teheran neće dozvoliti bilo kakvu izmjenu dogovora

Autor: Srna
13.01.2018 20:40
A
A
A

Iran je danas odbacio bilo kakvu izmjenu svog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zahtijevao uvođenje novih regulativa kako bi se dogovor održao.

- Iran neće prihvatiti bilo kakve izmjene sporazuma, bilo to sada ili u budućnosti. Nećemo dozvoliti da bilo kakva druga pitanja budu povezana sa sporazumom - navodi se u saopćenju iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

Analitičari ističu da Iran ima podršku svih partnera u sporazumu sem Amerike. Rusija je nešto ranije upozorila Vašington da bi eventualno povlačenje iz sporazuma bilo velika greška.

Kina je, također danas poručila da će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u održavanju i sprovođenju nuklearnog dogovora sa Iranom.

Prema sporazumu postignutom 2015. godine sa Rusijom, SAD, Kinom, Francuskom, Britanijom, Njemačkom i EU, Iran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje niza međunarodnih sankcija.

Tramp je jučer iznio ultimatum da se "isprave katastrofalni pripusti u dogovoru, ili će se SAD povući".

Američki predsjednik tvrdi da je njegov prethodnik na funkciji Barak Obama (Barack) previše popustio Iranu slabljenjem sankcija, a da pri tom nije primorao Islamsku Republiku da okonča svoj program balističkih projektila i pružanje podrške militantnim grupacijama.