GLOBUS

Sutra velika rasprava u Evropskom parlamentu: Rusija preko Balkana destabilizira Evropu

Lofven: Razotkrit ćemo štetočine

S. N.

15.1.2018

Švedska će formirati posebno državno tijelo koje će se boriti protiv negativnog ruskog utjecaja koji se širi plasiranjem lažnih vijesti i propagandom preko agencija poput Sputnjika i TV stanice Russia Today, javljaju evropski mediji.

Glavni poligoni

Oni su se pozivali na govor koji je na jednoj sigurnosnoj konferenciji u nedjelju održao premijer ove zemlje Stefan Lofven.

- Nećemo prezati da demaskiramo one koji pokušavaju utjecati na naš izborni proces. Mi ih znamo. A znamo i da oni već rade na tome da utječu na naše izbore. Mi ćemo razotkriti te štetočine – rekao je Lofven.

Izbori u Švedskoj planirani su za ljeto ove godine.

Njegovo upozorenje dolazi uoči sutrašnje velike debate u Evropskom parlamentu o ruskom podrivanju evropskih članica.

U prijedlogu materijala koji će biti korišteni za raspravu ističe se i uloga Balkana u aktivnostima Rusije. Tako se u jednom od dokumenata detaljno govori o načinima koje zvanična Moskva koristi u plasiranju dezinformacija prema Evropljanima.

Balkan se ističe kao jedan od dva glavna poligona za rusko djelovanje. Drugi su nekadašnje države Sovjetskog saveza.

Nemir i razdor

- Procjena je da Moskva godišnje troši najmanje 130 miliona dolara za propagandne aktivnosti koje unose nemir i razdor u Evropi – navodi se u izvještaju.

Ističe se i da EU mora odlučno odgovoriti na taj izazov.

Angažirati institucije 

Uz nabrajanje država u kojima je dokazano miješanje Rusije u evropske izbore, od Velike Britanije do Austrije (ali i SAD), poslanicima su ponuđeni zaključci kojima se obavezuju evropske institucije na odlučni odgovor.

Kada je Balkan u pitanju, evropski političari, ali i mediji, zahtijevaju angažman institucija EU, posebno u Srbiji, ali i BiH, Crnoj Gori, pa i Makedoniji, kako bi se suzbio štetan utjecaj Moskve i destabiliziranje ne samo Balkana nego i Evrope.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.