GLOBUS

Lavrov: Rusija spremna organizirati direktan dijalog Vašingtona i Pjongjanga

Fena

15.1.2018

Rusija je spremna da organizira bilateralni dijalog Vašingtona i Pjongjanga u okviru šestostranih razgovora, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

- Predlažemo smirivanje i zamrzavanje svih akcija koje vode ka konfrontaciji, prije svega akcija povezanih s vojnim operacijama kao što su lansiranja projektila, testiranje nuklearnog oružja i organiziranje manevara velikog obima, koje Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan izvode u regiji - izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare. 

Kazao je da Rusija aktivno podržava "direktne kontakte između najzainteresiranijih strana" kada nestane konfrontacije.

- Ukoliko se bude razgovaralo o nuklearnom pitanju, to je prvenstveno između Pjongjanga i Vašingtona, ali mi ćemo također biti spremni da doprinesemo tom bilateralnom dijalogu u okviru šestostranih razgovora - kazao je šef ruske diplomatije.  

Šestostrani razgovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, u kojima učestvuju Južna Koreja, Sjeverna Koreja, Kina, Sjedinjene Države, Rusija i Japan, prekinuti su od kraja 2008.

Lavrov je posebno naglasio da Rusija i Kina aktivno učestvuju u ostvarenju tog cilja u okviru njihove zajedničke inicijative na prelasku na političko rješenje na Korejskom poluotoku, koje poziva na okončanje vojne konfrontacije. 

Izjavio je da se to odvija sporo jer Vašington preferira vojno rješenje uprkos njegovim potencijalnim katastrofalnim posljedicama.

- Kada se uslovi steknu za prelazak na dijalog, u većini slučajeva svjedočimo provokativnim akcijama u vidu vojnih aktivnosti velikog obima u okolini Sjevera, što provocira nove napetosti - izjavio je Lavrov. 

On je negirao da je Rusija pozvana da se pridruži predstojećem ministarskom sastanku u Kanadi o Korejskom poluotoku.

Sastanak ministara vanjskih poslova o sigurnosti i stabilnosti na Korejskom poluotoku, koji zajednički organiziraju Kanada i Sjedinjene Države, održat će se u Vankuveru u utorak. 

- Uz dužno poštovanje svih koji su pozvani na sastanak, ja ne očekujem ništa produktivno. Samo se mogu nadati da se ništa kontraproduktivno neće desiti - izjavio je Lavrov, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.