GLOBUS

Osuđeni "knjigovođa Aušvica" traži pomilovanje

( AFP)

Avaz.ba

15.1.2018

Oskar Grening (Gröning) (96), koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog uloge u ubijanju 300.000 ljudi u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, zatražio je pomilovanje u posljednjem pokušaju da izbjegne izdržavanje kazne, saopćile su njemačke vlasti.

Greningovi advokati podnijeli su žalbu tužiocima u Linenburgu, gdje je on 2015. osuđen, kao pomagač u ubijanju 300.000 Jevreja, na četiri godine zatvora, ali još nije počeo da kaznu izdržava jer je u međuvremenu podnosio žalbe na presudu, prenose agencije.

Portparolka tužilaštva u Linenbergu Vibke Betke rekla je da će njena kancelarija vjerovatno donijeti odluku o zahtjevu za pomilovanje ove sedmice, u konsultaciji sa sudskim većem koje je osudilo Greninga.

Ona je navela da nema dozvolu da iznosi detalje o Greningovim argumentima zašto bi trebalo da bude pošteđen izdržavanja zatvorske kazne.

Ljekar je prethodno procijenio da Grening može da ide u zatvor pod uslovom da mu tamo bude obezbijeđena odgovarajuća medicinska njega.

Grening, poznat kao "knjigovođa Aušvica", koji je slabog fizičkog stanja, osuđen je u jednom od posljednjih slučajeva protiv preživjelih nacista. 

Inače, Grening je tokom suđenja priznao da, iako nije lično nikoga ubio, jeste moralno kriv i da je bio nacista pun entuzijazma kada je, kao 21-godišnjak, poslat da radi u Aušvicu 1942. godine.

On je na suđenju rekao da je bio zadužen za nadziranje prikupljanja stvari koje su logoraši imali kod sebe i slao vrijedne stvari i novac u Berlin, na osnovu čega ga je sud osudio jer je bio dio "mašinerije smrti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.