GLOBUS

Palestinski lideri izglasali suspendovanje odluke o Jerusalemu

Srna

16.1.2018

Palestinski lideri izglasali su suspendovanje odluke o priznavanju Jerusalema za prijestonicu Izraela, kao odgovor na odluku predsjednika SAD Donalda Trampa da podrži tu ideju, saopćila je Palestinska organizacija slobode (PLO). 

U saopćenju koje je prenio AFP navodi se da je Izvršni odbor PLO imenovan da opozove priznavanje takve odluke dok Izrael ne prizna granice Palestinske države sa granicama određenim 1967. godine i opozove odluku da prisajedini Istočni Jerusalem i proširi naselja.

PLO je međunarodna zajednica priznala kao jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda. Centralni Savjet je prošireno upravno tijelo PLO, čije se zasjedanje saziva između sjednica Nacionalnog savjeta Palestine.

Tramp je 6. decembra izjavio da je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude proglašen izraelskom prijestonicom i izdao naredbu Stejt departmentu da izvrši pripreme za preseljenje američke Ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Status Jerusalema jedan je od većih problema u okviru palestinsko-izraelskog sukoba. Izraelci su okupirali istočni dio grada tokom rata 1967. godine i insistiraju na tome da je Jerusalem "jedina i nedjeljiva" prijestonica Izraela. Palestinci, s druge strane, žele da istočni dio ovog grada bude prijestonica njihove države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.