GLOBUS

Hariri u ime sirijske opozicije traži pritisak Amerike i EU na Teheran i Moskvu

Avaz.ba

16.1.2018

Šef pregovaračkog tima sirijske opozicije pozvao je američkog   predsjednika Donalda Trampa i čelnike Evropske unije da pojačaju pritisak na predsjednika Bašara al-Asada, Rusiju i Iran da se vrate pregovorima u cilju okončanja šestogodišnjeg građanskog rata.

- Vrijeme je za predsjednika Trampa, kancelarku Merkel i premijerku Mej da kažu: "Stanite" - izjavio je  Nasr Hariri, glavni pregovarač najveće sirijske opozicijske grupe u intervjuu Reutersu.

- Vrijeme je za Trampa, Merkel i Mej da pojačaju pritisak i okupe međunarodnu zajednicu na nalaženju iskrenog i pravednog političkog rješenja u Siriji - kazao je.

Hariri je izjavio da ukoliko Sjedinjene Države i evropske sile ne pojačaju pritisak na Asadove saveznike u Moskvi i Teheranu, krv sirijskih civila nastavit će se prolivati.

Bivši kardiolog, Hariri, rekao je da će se naredni krug takozvanih "ženevskih razgovora" održati krajem januara, vjerovatno od 24 do 26. januara u Beču.

Kazao je da je krajnje malo vjerovaatno da će opozicija učestvovati na sastanku o Siriji koji organizira Rusija u crnomorskom gradu Sočiju. Dodao je da opozicija još nije primila poziv iako nikakva zvanična odluka o njenom prisustvu još nije donijeta.

- Mi još nismo pozvani. Opći je stav da se ne ide u Soči. Moj lični stav je da u trenutnoj formi tih razgovora, nije prihvatljivo prisustvovati sastanku u Sočiju - kazao je. 

Upitan o američkim planovima da pomognu snage od 30.000 ljudi kojima dominiraju većinski kurdske Sirijske demokratske snage (SDF). on je izjavio da bi to moglo otvoriti put za buduću podjelu Sirije.

- Kakve su koristi od uspostave takve vojske? To će otvoriti vrata za buduće sukobe u regiji. To bi moglo otvoriti put za buduću podjelu Sirije - kazao je Hariri.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.