GLOBUS

Nijemci štrajkuju i zahtijevaju veće plate i manje radnih sati

Avaz.ba

16.1.2018

Desetine hiljada njemačkih radnika u industrijskom sektoru je obustavilo rad, u znak podrške sindikatu IG Metal koji zahteva šestoprocentno povećanje plata.

Traže i pravo na smanjivanje broja radnih sati.

Štrajkovima upozorenja, koji se održavaju još od prošle sedmice, priključilo se danas oko 33.000 njemačkih industrijalaca, uključujući 10.000 radnika u njemačkom Dajmleru, čime je njihov ukupan broj porastao na 425.000 od prošle sedmice, prenosi agencija Rojters.

"Prijedlog koji su nam poslodavci dali je daleko od pravednog. Ponuda dvoprocentnog povećanja plata je prije provokacija", izjavio je predsjednik sindikata IG Metal, Jerg Hofman.

Imajući u vidu dobro zdravlje njemačke ekonomije i nezaposlenost na rekordnom minimumu, najveći sindikat u zemlji traži povećanje plata od šest posto u ovoj godini za oko 3,9 miliona radnika.

Također je zatražio da se broj radnih sati sedmično smanji sa 35 na 28 i da se radnicima i onima koji rade skraćeno jer moraju da brinu o djeci ili starijim srodnicima, nakon dvije godine vrate prava koja proističu iz radnog odnosa s punim radnim vremenom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.