GLOBUS

Makron zatražio bolju saradnju s Velikom Britanijom u rješavanju problema s migrantima

Fena

16.1.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je u utorak da je zatražio bolju saradnju s Britanijom u bavljenju migracijom s obje strane Lamanša.

- Većina migranata u Kalaisu ne želi da ostane u Francuskoj. Za njih je Francuska samo prolaz (do Britanije) - kazao je Makron.

Tokom predstojeće posjete Britaniji 18. januara, francuski predsjednik planira zatražiti od premijerke Tereze Mej (Therese May) da učini više na boljem sporazumu o bavljenju prilivom migranata.

Suočene sa snažnim migracijskim pritiskom, evropske zemlje trebaju raditi na zajedničkom mehanizmu davanja azila, naglasio je francuski čelnik, tražeći od svojih evropskih partnera da premoste razlike u regulativama za azil.

Makron je obećao "novu politiku" zasnovanu na "humanizmu, bezuslovnoj dobrodošlici i poštovanju prava na azil".

Dostojanstvena i ljudska dobrodošlica

- Moramo garantirati dostojanstvenu i ljudsku dobrodošlicu prema svakome. Svima moramo dati brze odgovore i istinsku priliku da se integriraju - naglasio je on.

Makron je predložio smanjenje perioda za bavljenje zahtjevima za azilom na šest mjeseci s ranijih 18. Također, ponudio je dodatnih 22.000 smještajnih kapaciteta za izbjeglice i prihvat novih 4.000 tražilaca azila u 2018.

- Dao sam obećanja. Mi ćemo ići do kraja i ispuniti ih - izjavio je na sastanku s policajcima u Kalaisu, gdje je hiljade migranata iz Afrike i s Bliskog istoka živjelo u očajnim uslovima u logoru "džungla" prije nego što su ga uklonile francuske vlasti.

On je ostao ustrajan u svom stavu da će spriječiti stvaranje novih "tajnih" logora u lučkom gradu, rekavši da "ni u kom slučaju neće dopustiti drugu 'džunglu' ovdje".

- Sve je učinjeno da se spriječe nelegalni ulasci u Kalais koji nije stražnji ulaz za Britaniju - izjavio je francuski lider, prenosi Xinhua.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.