GLOBUS

Potresna ispovijest novinarke Džodi: Krenula je sa popularnom dijetom, a onda završila u bolnici i zamalo umrla

Facebook

Avaz.ba

17.1.2018

Novinarka Džodi Alard (Jody Allard) otkrila je koliko je dijeta loše utjecala na njeno zdravlja zbog čega je završila u bolnici.

U svojoj potresnoj ispovijesti otkrila je posljedice "prirodne ishrane, jedine pogodne za čovjeka", odnosno Paleo dijetu.

Nakon što joj je dijagnostifikovana mitohondrijalna bolest, genetska bolest kojoj se ne zna lijek, odlučila se da promijeni i način ishrane jer su joj ljekari rekli da nemaju načina da joj pomognu. 

- U očajničkoj potrazi za lijekom, naletjela sam na Paleo dijetu. Čitala sam blog za blogom i u svakom od njih uvjeravali su ljude da sve, baš sve može da se izliječi pravom ishranom i prirodnim životom. Hrana je jedini lijek, govorili su oni a ja sam pobožno pratila sve što pišu. Izbacila sam svu procesuiranu hranu, ugljikohidrate, kupila difuzer za esencijalna ulja i krenula na jogu. Toliko sam bila puna entuzijazma da sam započela i sopstveni blog - počela je svoju ispovijest. 

Instagram

- U početku, sve što su pisali ostvarivalo se na meni. Gotovo instant sam smršala, sredila žgaravicu a migrene su nestale. Izgledala sam i osjećala sam se bolje i nisam mogla da prestanem da hvalim svima Paleo dijetu. Ponesena uspjehom, zaredala sam kod ljekara zahtijevajući da me skinu sa svih lijekova. Uostalom, ti njihovi lijekovi samo olakšavaju simptome, a hrana će zapravo riješiti sve, zar ne? I tako sam odlučila da ukinem sve terapije i liječim se ishranom - pričala je iskreno Džodi.

- Mnogo mi je vremena trebalo da primijetim da sam sve slabija i da imam sve manje energije na novoj dijeti. Još duže mi je trebalo da to priznam sebi. Kada sam to spomenula ljudima koji su također na Paleo ishrani, rekli su mi da samo moram da još pooštrim režim i uklonim još više namirnica iz ishrane. I tako sam izbacila i jaja i orašaste plodove i paradajz i mnogo stvari, ali energija je samo opadala. Nakon šest mjeseci stvari su bile tako loše da sam morala da idem na infuziju. Došlo je dotle da mi je i odlazak do radnje bio nesaglediv napor.

Facebook

- Sve obroke pripremala sam od nule, sate sam na dnevnom nivou provodila u kuhinji i poslije toga nisam imala energije ni za šta. Život mi je postao agonija.  Mnogo kilograma sam izgubila na toj dijeti. Ljudi su mi govorili da izgledam fantastično, a zapravo sam bila blijeda, stalno sa podočnjacima i ispijena. Ni nalik onim zdravim blogerima sa Instagrama. Svakog dana sam izgledala sve gore, a mišići su me boljeli tako snažno da sam bol osjećala u kostima. Šta god da sam pokušavala bol je bivao gori, a ja nisam htjela da odustanem. Pa ako hrana ne može da me izliječi, šta uopšte može? - nije odustajala.  

Tako je jela po Paleo pravilima, udisala esencijalna ulja, meditirala a u pauzama je išla na infuziju.

Za nekoliko mjeseci vene su joj bile uništene i htjeli su da joj uvedu centralni venski kateter. 

- To je dolazilo sa rizikom od infekcije koja bi vrlo lako mogla da me ubije. Tad sam odlučila da je kraj. Odlučila sam da se vratim na lijekove i da vratim u ishranu ugljene hidrate. Prestala sam da brinem o svakom sastojku u hrani. Vratila sam se na jednostavno pripremljena jela. Povremeno sam jela i sirupe prepune fruktoze, na užas mojih bivših saboraca u Paleo dijeti.

Instagram

- Nisam sasvim odbacila prirodnu medicinu, neki njeni aspekti su izvrsni. Ali priroda nije lijek za sve. Činjenica je da preveliki unos pogrešne hrane izaziva zdravstvene probleme. To ipak ne znači da će sasvim suprotna stvar od vas napraviti čeličnog čovjeka. Hrana ne može da bude jedini lijek i ne mogu svi da budu sasvim zdravi samo zbog ishrane. 

- Moja priča nema sretan kraj jer tako funkcionišu genetske bolesti. Neće me izliječiti ni hrana a ni lijekovi, ali lijekovi će mi bar omogućiti da živim bez nepodnošljivog bola. Sretnija sam i nezavisnija jer sada napokon ponovo mogu da se krećem.

Njena odluka da napusti Paleo dijetu, kako je rekla, najbolja je koju je ikad donijela.

Instagram

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.