GLOBUS

Kurtz: EU mora biti štedljivija i efikasnija

Avaz.ba

17.1.2018

Austrijski kancelar Sebastian Kurtz ocijenio je, uoči današnje posjete Berlinu, da EU mora biti štedljivija i efikasnija, te je izrazio skeptičnost prema prijedlozima koji predviđaju uspostavljanje zajedničkog budžeta u eurozoni o čemu se razgovara u Njemačkoj.

Kurtz je, u intervjuu „Frankfurter Algemajne cajtung“ (FAZ), rekao da je skeptičan kada je riječ o budžetu eurozone, čime se pozicionirao protiv pozicija koje velike partije u Njemačkoj zastupaju. 

Principijelno dijelim cilj transparentnije, konkurentnije i subsidijarno organizovane Evrope - poručio je on. 

Za razliku od stranaka u Njemačkoj, Kurtz nije spreman unaprijed da prihvati veće doprinose EU poslije istupanja Velike Britanije iz Unije.

U pregovorima o višegodišnjem finansijskom okviru poslije Bregzita ne treba da dođe do jednostranog većeg opterećenja za neto uplatioce kao što je Austrija. Umjesto toga, EU mora biti štedljivija i efikasnija - naglasio je Kurtz. 

On će danas, tokom boravka u Berlinu, razgovarati sa svojom njemačkom kolegicom Angelom Merkel i predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom (Wolfgang Schaeuble).

Također planiran je i susret s predsjednikom Njemačke Frank-Valterom Štajnmajerom (Frank-Walter Steinmeier).

Njemačka je naš najvažniji susjed i partner - naglasio je Kurtz. 

Inače, ovo je prva posjeta otkada je stupio na dužnost, kako bi pokazao da je nova vlada jasno proevropska, a druga će biti u Parizu kod predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Smatram dobrim što Francuska ima proevropskog predsjednika sa snažnom voljom za promjenama u EU. Imamo slične prijedloge po pitanju sigurnosne i migracione politike - objasnio je Kurtz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.