GLOBUS

Istraživanje: Svijet suočen sa uvećanim rizikom sukoba globalnih sila

Fena

17.1.2018

Rizik od političkih i ekonomskih sukoba između velikih svjetskih sila, uključujući i vojne konflikte, znatno je povećan, pokazuje novo istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma koje je objavljeno samo nekoliko dana prije godišnjeg okupljanja u Davosu, javljaju agencije. 

Izvještaj o globalnim rizicima za 2018. godinu ističe ekstremne vremenske neprilike, temperature, ekonomsku nejednakost i cyber napade kao najveće opasnosti.

Ali, pravo iznenađenje je porast u geopolitičkoj zabrinutosti zbog eskalacije retorike između američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una "koja je približila svijet nuklearnom ratu više nego ikada u posljednjih nekoliko decenija".

Tramp bi u Davosu trebao održati govor, a učešće na skupu je najavilo 70 šefova država i vlada, kao i brojne svjetske ličnosti te osobe iz poslovnog svijeta.

Više od hiljadu eksperata iz različitih oblasti i država svijeta je učestvovalo u istraživanju, a 93 posto njih smatra da će doći do pogoršanja sukoba između glavnih globalnih sila. Čak 40 posto je uvjereno da će se ove godine taj rizik znatno povećati.

Osim toga, 79 posto ispitanika smatra da je povećan rizik od rata između država.

- Uspon karizmatične politike autoritarnih lidera širom svijeta te politički, ekonomski i okolišni rizici su doveli do pada podrške multilateralizmu zasnovanom na vladavini prava - navedeno je u izvještaju ove organizacije.

No, iako su politički rizici povećani, njih nadvladavaju opasnosti zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i nepogoda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.