GLOBUS

Izvještaj organizacije "Fridom haus": Srbija i Hrvatska slobodne zemlje, BiH - djelimično

Avaz.ba

18.1.2018

Nevladina organizacija "Fridom haus" (Freedom House) ocijenila je u svom najnovijem izveštaju Srbiju i Hrvatsku kao slobodne zemlje.

Ostale države regiona, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora, kao i Kosovo, predstavljeno odvojeno od Srbije, označeni su kao djelimično slobodne zemlje.

Generalno, Fridom haus je stanje sloboda u svijetu ocijenio već u naslovu tog dokumenta: "Sloboda u svetu: Demokratija u krizi".

Pored imena i grba Srbije prikazan je grafikon u kome su slobode u Srbiji ocjenjene sa 2,5, gdje 1 označava najviše sloboda, a sedam - najmanje sloboda.

Političke slobode ocjenjene su u Srbiji sa 3, a građanske sa 2.

U izveštaju "Fridom hausa", sa sjedištem u Vašingtonu, ocijenjeno je da se u Srbiji, kao i svuda u svijetu, događa silazni trend, uključujući politizaciju pravosuđa, skrajnutu opoziciju i "namere da se oslabi kritičko novinarstvo".

Generalno, u posljednjih 10 godina broj zemalja u svijetu koje su označene kao slobodne opada, dok raste broj zemalja okarakterisanih kao neslobodne.

Demokratski principi, kao što su integritet izbora i sloboda štampe, globalno su oslabili i to je tendencija već dvanaest godina zaredom, upozorio je u najnovijem izveštaju "Fridom haus".

"Fridom haus" je od 195 zemalja, kao slobodne ocijenio 88 zemalja, djelimično slobodne 58 i neslobodne 49 zemalja.

U Evropi je 86 odsto zemalja rangirano kao slobodne, djelimično slobodne 12 posto i dva posto su neslobodne države.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.