GLOBUS

Tramp ne odustaje: Zid je zid, nije se promijenio niti evoluirao od prvog dana otkako sam ga zamislio

Avaz.ba

18.1.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je danas da nije promijenio stajalište o gradnji zida na granici s Meksikom niti je to stajalište evoluirao, čime je proturiječio izjavi šefa predsjednikovog ureda.

Džon Keli (John Kelly) je hispanoameričkim zastupnicima na sastanku u srijedu rekao da su neka od Trampovih stajališta prema imigraciji bila iznesena na temelju nedostatnih informacija, pišu The Washington Post i The New York Times. 

U intervjuu za Fox News šef Trampovog ureda rekao je da su stajališta republikanskog predsjednika "evoluirala", prenosi Index.hr. 

Trump ne odustaje 

U očitom opovrgavanju Kelijeve izjave Tramp je napisao na Twitteru u četvrtak "Zid je zid, nije se promijenio niti evoluirao od prvog dana otkako sam ga zamislio".  

Zid prema granici s Meksikom u središtu je rata koji se vodi u Kongresu kako bi se zaustavila imigracija prije nego što u martu istekne program za zaštitu takozvanih "sanjara", useljenika koji su u Sjedinjene Države stigli ilegalno dok su bili djeca. 

Trump želi sporazum koji uključuje izgradnju zida, čemu se protive poslanici Demokrata u Kongresu koji procjenjuju da će gradnja stajati više od 20 milijarda dolara.  

Tokom kampanje Trampovi su pristaše oduševljeno pozdravljali njegovo obećanje da će Meksiko platiti gradnju zida dugog 3.200 kilometara na granici s Meksikom koji bi spriječio krijumčarenje droge i ilegalnih useljenika.

Kada je preuzeo dužnost Tramp je priznao da postoje geografske prepreke poput planina i rijeka duž granice te zid na tim dijelovima ne bi bio potreban.  

"Direktno ili indirektno, ili putem dugoročne refundacije, gradnju zida platit će Meksiko koji ima smiješan trgovinski suficit sa SAD-om od 71 milijarde dolara", napisao je u četvrtak Tramp na Twitteru.

Keli je za Fox News u srijedu kasno navečer rekao da administracija razmatra druge opcije da izvuče novac od Meksika, kao što su taksa za dobivanje viza i ispregovaranje novih uvjeta za NAFTA-u (Sjevernoamerički sporazum za slobodnu trgovinu).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.