GLOBUS

Berluskoni spreman da ponovo bude italijanski premijer

Fena

18.1.2018

Bivši premijer Silvio Berluskoni (Berlusconi) izjavio je u četvrtak da je spreman da ponovo predvodi Italiju ukoliko mu Evropski sud za ljudska prava ukine zabranu obavljanja javne dužnosti.

Nakon ostavke u 2011. u jeku skandala zbog njegovog privatnog života i zbog akutne dužničke krize, milijarderski medijski magnat ponovo se vratio u politiku. 

On sada predvodi koaliciju desnog centra koja u anketama javnog mnijenja ima najviše šansi za formiranje vlade nakon izbora zakazanih za 4. mart.

Koalicija, ipak, nema zajedničkog kandidata za premijera, a 81-godišnji Berluskoni nije ranije nagovještavao da će biti spreman da preuzme čelništvo nad vladom. 

Berluskoni je osuđen za utaju poreza u 2011. i shodno tome oduzeto mu je mjesto u gornjem domu parlamenta, Senatu, i zabranjeno mu je obavljanje javnih dužnosti do 2019. godine, u odluci čije je poništenje tražio od Evropskog suda. 

- Bude li mi ponuđena ta dužnost, ukoliko stigne presuda iz Strazbura, koja poništava odluku Senata da me izbaci, ne mislim da bih je mogao odbiti - izjavio je Berluskoni za La7 televiziju.

Priznao je kako smatra da je "malo vjerovatno" da će sud u Strazburu donijeti presudu prije italijanskih izbora. Sudije su počele razmatrati argumente u njegovom slučaju tek u novembru i to bi moglo potrajati mjesecima.

Berluskonijev glavni koalicioni partner, lider antiimigrantske Sjeverne lige Mateo Salvini (Matteo Salvini), jasno je stavio do znanja kako želi da bude premijer.

Berluskoni je, međutim, odbacio tu mogućnost.

- Nasilni desni centar, kakav on zastupa, mogao bi završiti kao predmet interesa ministarstva unutrašnjih poslova - kazao je.

Uprkos tome, osoba bliska Berluskoniju izjavila je kako izgleda da on ne želi još jedan premijerski mandat i sugerirao je da će on ostati na čelu svoje stranke Forza Italia i podržati drugog kandidata da predvodi vladu.

- Nemam osjećaj da on želi da obavlja novi premijerski mandat - izjavio je izvor, koji je tražio da ne bude imenovan, prenosi Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.