GLOBUS

Nove tvrdnje stručnjaka: Adolescencija traje od 10. do 24. godine

( Ilustracija)

Avaz.ba

19.1.2018

Prema novim tvrdnjama stručnjakam adolescentsko doba traje od 10. do 24. godine, iako je do sada bilo zastupljeno uvjerenje da traje do 19. godine. 

Duže školovanje i pomjerena prosječna dob za udaju i roditeljstvo utjecali su na pomjeranje kraja adolescencije.

Promjena definicije adolescencije od vitalnog je značaja kako bi se osiguralo da zakoni i vladina politika ostanu prikladni, piše časopis ''Lancet Child & Adolescent Health''.

Međutim, drugi stručnjak upozorava da bi zbog promjene moglo doći do "daljeg infantiliziranja mladih ljudi".

Kada počinje pubertet ?

Pubertet počinje kada dio mozga, pod nazivom hipotalamus, počne ispuštati hormon koji aktivira tjelesnu hipofizu i gonadne žlijezde.  Ovo se nekada dešavalo oko 14. godine, međutim, dana, zbog boljeg zdravlja i ishrane, to se dešava oko 10. godine. 

Zbog ovoga u naprednim državama kao što je Velika Britanija, prosječna dob za prvu menstruaciju smanjena je u proteklih 150 godina.  Više od pola djevojaka menstruaciju prvi put dobije između 12. ili 13. godine. 

Kada se tijelo prestane razvijati?

Postoje i biološki argumenti zbog čega treba proširiti definiciju adolescencije, uključujući i to da se tijelo čak i nakon 19. godine nastavlja razvijati.

Naprimjer, mozak nakon 20. godine radi mnogo brže i efikasnije. Također, mnogim ljudima umnjaci rastu do 25. godine.

Pomjerena dob za sklapanja braka

Mladi ljudi se relativno kasno udaju i dobivaju djecu.

Prema Uredu za državnu statistiku, prosječna starost muškarca za sklapanje braka u 2013. godini bila je 32,5 godina i 30,6 godina za žene širom Engleske i Velsa, što je porast od skoro osam godina od 1973. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.