GLOBUS

Strašna ispovijest tinejdžerke: Imala sam spontani pobačaj i zbog toga služim 30-godišnju zatvorsku kaznu

Avaz.ba

19.1.2018

Evelin Hernandez (Evelyn), 17-godišnjakinju iz El Salvadora, silovao je pripadnik bande nakon čega je, neznajući, ostala trudna. 

Nakon spontanog pobačaja, sud ju je proglasio krivom za smrt djeteta i osudio na 30 godina zatvora, javlja BBC.

El Salvador ima jedan od najstrožih zakona na svijetu kad je u pitanju pobačaj, koji je zabranjen čak i u slučaju silovanja, incesta ili kad je u opasnosti majčin život. Nedopuštenim se abortusom često smatraju i slučajevi spontanih pobačaja i mrtvorođene djece.

Evelin Hernandez se trenutno nalazi u zatvoru u kojem je još 17 žena osuđenih zbog sličnih stvari. Procjenjuje se da je od 1998. godine više od 600 žena optuženo i zatvoreno zbog strogog zakona o pobačaju, a neke su osuđene i na 40 godina zatvora. 

Najstrašnije je kad u zatvoru završe žene koje su imale spontani pobačaj.

Evelinin advokat kaže da je upravo to bio slučaj kod njegove klijentice koja dolazi iz siromašne, ruralne regije i koja je osuđena na kaznu od 30 godina zatvora. 

Njena majka prisjeća se dana kad je Evelin izgubila dijete:

- Tog je jutra ustala veoma rano i rekla je da je boli trbuh te da ne može ići u školu. Kad sam pogledala prema njenim nogama, vidjela sam da krvari. Bila sam u šoku i jako prestrašena. Kad smo došli u bolnicu, pregledao ju je liječnik i rekao mi da je Evelin imala dijete. Pitao me gdje je to dijete. Rekla sam mu da ne znam i da Evelin nije imala trudnički trbuh. Tad se pojavila policija i rekla nam da će pretražiti našu kuću. Kad su došli tamo, sve su temeljito istražili, a s nekakvom metalnom palicom pregledali su i toalet. Policajac koji je pretraživao WC, rekao je da osjeća nešto i naposlijetku izvadio fetus iz odvoda. Tad je zaključeno da je Evelin ubila dijete - kroz suze govori Evelinina majka.

Sama Evelin kaže da je osjetila da nešto izlazi iz nje, ali da nije znala je li to dijete ili što drugo.

'Nisam čula plač niti išta slično. Poslije su rekli da sam rodila izvan kuće i kasnije ga bacila u zahod. A ja nisam ni znala da sam trudna.

- Da sam znala, išla bih liječniku na preglede i brinula o trudnoći - kaže djevojka koja će ostatak života provesti u zatvoru.

Rikardo Parker (Ricardo), političar iz stranke Arena, kaže kako zakon El Salvadora ne poznaje razliku između ubistva rođenog djeteta i ubistva djeteta u majčinoj utrobi. U slučaju Evelin kaže kako ne vjeruje da nije znala da je trudna.

- Kako nije znala da je trudna? Kako možeš ne znati da si trudan? - čudi se Parker.

Na pitanje novinara zna li kakav je osjećaj biti trudan, Parker odgovara:

- Ne, kako bih mogao znati? Pa ja sam muškarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.