GLOBUS

Umro je Pol Bokiz, "papa gastronomije"

Avaz.ba

20.1.2018

Umro je najbolji francuski kuhar Pol Bokiz (Paul Bocuse), objavio je ministar unutrašnjih poslova Džerard Kolomb (Gerard Collomb) na Twitteru.

Bokiz (91) je patio od Parkinsonove bolesti posljednjih nekoliko godina. Preminuo je u svom poznatom restoranu u blizini Liona, izjavio je za AFP lokalni kuhar blizak porodici.

Rođen je u porodici kuhara u kojoj su se recepti i kulinarske tajne prenosili s koljena na koljeno od 17. stoljeća. Počeo je kuhati kada je imao 15 godina. 

Proslavio se tokom sedamdesetih kao zagovornik "nouvelle cuisine" (nove kuhinje), odnosno zdravijeg načina pripreme hrane u kojem se koristi manje masnoća i više svježih namirnica. Njegov restoran L'Auberge du Pont de Collonges dobio je tri Mišelinove zvjezdice od 1965. godine.

Dva puta imenovan kuharom stoljeća

Gault-Millau, suparnički vodič Mišelinovom, imenovao je Bokiza "kuharom stoljeća" 1989. godine, a isto je učinio Kulinarski institut Amerike u 2011. 

Ministar Kolomb, ujedno i gradonačelnik Liona, izjavio je: "Pol Bokiz je mrtav. Gastronomski svijet tuguje. Gospodin Pol bio je Francuska. Jednostavnost i velikodušnost. Izvrsnost i umijeće življenja. Napustio nas je "papa gastronoma". Neka naši kuhari u Lionu, kao i na sve četiri strane svijeta, dugo uzgajaju voće njegove strasti". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.