GLOBUS

Merkel: Bugarska treba da pospiješi evropske integracije zapadnog Balkana

Agencije

20.1.2018

Kancelarka Njemačke Angela Merkel izjavila je danas u Sofiji da Bugarska, s obzirom na geografski položaj, može da postigne mnogo kad je riječ o dobrosusjedskim odnosima i da pomogne evropske integracije zemalja zapadnog Balkana.

Merkel je, tokom radne posjete Bugarskoj na poziv premijera Bojka Borisova, ocijenila da je Bugarska veoma dobro pripremljena za predsjedavanje EU i poručila da se u potpunosti slaže s ciljevima bugarskog predsjedavanja, prenosi BTA.

- Dobrobit mirne Evrope iziskuje, također, učešće zemalja zapadnog Balkana i njihovu evropsku perspektivu. Proces povezivanja se mora poboljšati uz pomoć željezničke infrastrukture, na čemu će Njemačka i Bugarska blisko sarađivati - istakla je Merkel.

Također, zahvalila je Bugarskoj na načinu na koji štiti vanjsku granicu EU, opisavši to kao težak zadatak.

Rekla je i da podržava inicijativu Borisova da, zajedno s predsjednicima Evropskog vijeća, Evropskog parlamenta i Evropske komisije, organizira sastanak s turskim predstavnicima, tokom kojeg će o svim neriješenim pitanjima moći otvoreno da se razgovara.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazala je i da će propisi Šengen zone uskoro početi da se primjenjuju na Bugarsku i to pitanje će, kako je najavila, ubrzo biti ponovo uvršteno u agendu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.