GLOBUS

Okončana opsada hotela "Interkontinental" u Kabulu: Uzeli taoce i ubijali redom, rat sa specijalcima trajao satima

AFP

Avaz.ba

21.1.2018

Afganistanske specijalne snage ubile su rano jutros posljednjeg od tri napadača koji su u subotu upali u kabulski hotel "Interkontinetal" i okončale su opsadu tog hotela, tokom koje je ubijeno najmanje pet talaca i ranjeno šest osoba.

Po sigurnosnom izvoru preostali pripadnik grupe sakrio se "u veliku sobu s taocima, afganistanskim i stranim" kojima je prijetio smrću prije nego je ubijen.

Dok je crni dim izlazio sa šestog i posljednjeg sprata u nedjelju, muškarci su pokušali pobjeći preko balkona uz pomoć svezanih plahti pri čemu je jedan pao udirektnom prijenosu na televiziji.

Grupa je ušla u hotel u subotu eksplozijom a potom otvorila nasumičnu paljbu.

Struja je isključena u četvrti hotela na brdu na zapadu Kabula.

Tiokom noći posebne snage uz pomoć snaga NATO-a postepeno su preuzele kontrolu nad spratovima.

Prvobitni izvještaji pominjali su četiri napadača. Prva dvojica ubijena su sinoć. 

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Afganistana Nadžib Daniš kazao je da broj žrtava ipak manji nego što se prvobitno strahovalo, pošto je uspfešno evakuirano 153 ljudi, među kojima je 41 stranac.

Mediji navode  navodi da se jutros u Kabulu ukazao gust crni dim koji izbija iz zgrade hotela blizu kojeg se nalazi nekoliko oklopnih vozila vojske Sjedinjenih Američkih Država opremljenih teškom artiljerijom, kao i jedinice afganistanske policije.

Navodi se da je napad uslijedio samo nekoliko dana nakon što tamošnja Ambasada SAD izdala upozorenje na moguće napada na hotele u Kabulu.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.