GLOBUS

Iako izbjegavaju ulaganje u dionice: Nijemci bogatiji nego ikad

Avaz.ba

21.1.2018

Bogatstvo građana Njemačke povećalo se u trećem kvartalu prošle godine 1,2 posto i sada iznosi 5,78 biliona eura, pokazuju podaci Njemačke savezne banke.

Očekuje se da će podaci za kraj prošle godine pokazati da je njihova imovina prešla sumu od šest biliona. U tu sumu spada vrijednost gotovine, dionica i životnih osiguranja, ali ne i nekretnine, prenosi SEEbiz.

Građani Njemačke mogli bi da budu još bogatiji da više ulažu u dionice, ali oni još najviše vjeruju bezbjednim i brzo dostupnim oblicima štednje, kao što su štedna knjižica ili tekući računi. To im, zbog rekordno niskih kamata, ne donosi nikakav profit, ali ipak izbjegavaju ulaganje u dionice, pa čak i one s niskim nivoom rizika.

Nijemci su još jako daleko od oblika štednje koji donose dugoročnu dobit - zaključak je jedne nedavne studije koncerna Allianz. Zbog laganog porasta inflacije, klasični štediše čak i gube novac, navodi Allianz i tvrdi da su na ovaj način njemački štediše prošle godine izgubili između 35 i 38 milijardi eura. 

S druge strane, niske kamate i dalje obimno koriste građani koji žele da ulože u nekretnine. Pomama za stambenim kreditima i dalje je velika, prenosi Cdm.me.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.