GLOBUS

Njemačka: SPD ipak nastavlja pregovore o vladi, Merkel izrazila olakšanje

Deutsche Welle

21.1.2018

Na kraju dramatičnog vanrednog kongresa, poslanici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) ipak su dali zeleno svjetlo nastavku pregovora s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o formiranju novog izdanja "velike koalicije".

Od 642 poslanika, za početak konkretnih pregovora je glasalo 362, a protiv 279.

Glasanju je prethodila emotivna rasprava u kojoj su protivnici i zagovornici ponovnog ulaska SPD-a iznijeli svoje stavove.

Očekuje se da će konkretni pregovori početi već sljedeće sedmice. No, na kraju koalicijskih pregovora o ugovoru će glasanjem odlučiti članstvo SPD-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odmah je nakon rezultata s kongresa u Bonu izrazila olakšanje.

- Zadovoljni smo time što je SPD pristao na početak koalicijskih pregovora. Mi želimo stabilnu vladu u Njemačkoj i pred nama je još puno posla - zaključila je kancelarka i predsjednica CDU-a.

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Zehofer (Seehofer) također je izrazio zadovoljstvo odlukom SPD-a te najavio mogući sastanak čelnika stranaka potencijalnih koalicijskih partnera već za sutra.

Pozitivni ishod glasanja o početku koalicijskih pregovora je i pozitivan signal za predsjednika stranke Martina Šulca (Schulz) kojeg bi odbijanje pregovora na današnjem kongresu stajalo i funkcije predsjednika.

Šulc, koji je odmah nakon slabog rezultata na parlamentarnim izborima krajem septembra isprva odbacio ulazak u novu veliku koaliciju pod vodstvom Angele Merkel, obraćajući se zastupnicima, izjavio je kako je istina da se ne bi trebalo ulaziti u vladu po svaku cijenu. Ali da je isto tako i istina da ne bi po svaku cijenu trebalo odbacivati preuzimanje odgovornosti.

Analitičari procjenjuju da nije bio Šulc taj čiji govor je odnio prevagu nego predsjednica zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Andrea Nahles, koja je svojim emotivnim govorom dobila mnogo veći aplauz i frenetična odobravanja nego sam Šulc.

Članovi predsjedništva SPD-a koji su uglavnom za nastavak pregovora, su u svojim govorima obećavali promjene temeljnog dokumenta dogovorenog nakon pripremnih razgovora s demokršćanima i koji sadrži smjernice budućeg koalicijskog ugovora.

No, u svojim prvim reakcijama na SPD-ov pristanak na početak razgovora predstavnici Unije CDU/CSU su socijaldemokrate upozorili da ne očekuju promjene načelnog dogovora.

- Za nastavak pregovora kao temelj vrijedi ono što smo na početku razgovora dogovorili. Neće biti naknadnih promjena - kazao je večeras potpredsjednik CDU-a Tomas Štrobel (Thomas Strobel).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.