GLOBUS

Petero ubijenih u sukobima vladinih trupa i pobunjenika na jugu Filipina

Fena

22.1.2018

Petero ljudi ubijeno je  nakon što su se vladine snage sukobile s ljevičarskim pobunjenicima u južnim Filipinima u ponedjeljak ujutru, saopćio je vojni zvaničnik.

Među poginulima su četiri gerilca Nove narodne vojske (NPA) i pripadnik provladine milicije nakon borbi u u pokrajini Kotabato na otoku Mindanao, saopćio je regionalni vojni portparol, major Ezra Balagti (Balagtey).

Balagti kazao  je da se incident desio kada su deseci pobunjenika iz NPA okružili bazu kojom upravljaju vojnici i pripadnici milicija u selu Luajon oko 00.15 sati po lokalnom vremenu.

Žestoko puškaranje koje je izbilo nakon toga trajalo je do pet sati ujutru, kada su napadači pobjegli, ostavljajući tijela gerilaca NPA, izjavio je Balagti za Xinhuu putem telefona.

- Pobunjenici nisu uspjeli da zauzmu položaj jer su se naši vojnici viteški suprotstavili - kazao je on.

Izjavio je da je operacija potrage sada pokrenuta protiv gerilaca koji su u bjekstvu.

Današnji sukob uslijedio je nakon što su vladine snage također ubile dvojicu sumnjivih ljevičarskih gerilaca tokom zračnih udara na jugu Filipina.

NPA, oružano krilo Komunističke partije Filipina, predvodi ljevičarsku pobunu u 60 filipinskih pokrajina od 1969. koja je rezultirala s 40.000 ubijenih.

Razgovori između vlade predsjednika Rodriga Dutertea i pobunjenika ušli su u ćorsokak, dok se obje strane međusobno optužuju za kršenje njihovog samoproglašenog primirja od avgusta 2016. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.