GLOBUS

Hrvatska odbijala donirane organe jer aerodrom nije radio u noćnim satima

( Ilustracija)

Avaz.ba

22.1.2018

Više organa iz inozemstva koji su bili donirani putem organizacije Eurotransplant, Hrvatska je morala odbiti zbog nemogućnosti polijetanja i slijetanja aviona sa zagrebačkog aerodroma “Franjo Tuđman” u noćnim satima, u prvim mjesecima nakon njenog otvaranja. 

Informacija je to koju su za Vecernji.hr potvrdili ljekari, pacijent koji je zbog toga ostao bez organa koji mu znači život, a potom i Ministarstvo zdravstva.

Iz Ministarstva zdravstva neslužbeno su poručili da je najvažnije da je ta mučna situacija riješena nakon apela pojedinih ljekara koji su kontaktirali Ministarstvo zdravstva nakon što su morali odbiti donirane organe nekoliko puta i potom je uslijedila zajednička akcija s Ministarstvom saobraćaja. 

Pacijentu nije stiglo srce 

Zapis o njihovom apelu i pismo kojim su upozorili da su iz spomenutog razloga morali odbiti donirane organe za pacijente, tvrde ljekari, postoji u nadležnom Ministarstvu. Problemi s noćnim radom nove zračne luke postali su javni kada se avion iz Dubrovnika prošle godine zbog lošeg vremena vratio u Zagreb, ali iza ponoći nije bilo moguće primiti ga te je preusmjeren na rimski aerodrom. 

Bilo je jasno tada da hrvatska glavna zračna luka nakon 22 sata nema sve osigurane propisane uvjete, poput vatrogasne zaštite, da može primiti sve tipove avion, ali i da nije tačno definirano koje tipove zrakoplova mora moći primiti i u noćnim satima. 

Sindikati su se javljali da je riječ o štednji, navodili da je bitno smanjen broj zaposlenih... Uglavnom, kroz tu situaciju ispod radara događalo se i to da su morali biti odbijeni donirani organi pa tako konkretno spomenutom pacijentu nije moglo stići potrebno srce. 

Aerodrom bez odgovora 

U Hrvatskoj se godišnje transplantira od 30 do 40 srca u dvije bolnice, KBC-u Zagreb i KB-u Dubrava. 

Odnosi s javnošću zračne luke "Franjo Tuđman" nisu bili raspoloženi za komentar, nego su novinarima rekli da moraju poslati pisani upit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.