GLOBUS

Iz Seula poručili: Sad je prilika da SAD i Sjeverna Koreja započnu razgovore

Avaz.ba

22.1.2018

Južnokorejski predsjednik Mon Jae-in u ponedjeljak je kazao da zatopljenje odnosa između dviju Koreja uoči Zimskih olimpijskih igara predstavlja "dragocjenu priliku" da SAD i Sjeverna Koreja započnu razgovore o nuklearnom programu režima u Pjongjangu.

Sjeverna Koreja razvija balističke projektile i nuklearnu tehnologiju te redovno prijeti uništenjem SAD i Japana i uopće se ne obazire na rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, nakon čega je uslijedio rat riječima između Pjongjanga i Vašingtona.

No, nakon godine obilježene rastom napetosti, diplomacija se usredotočila na sport te je Međunarodni olimpijski odbor (OIC) u subotu objavio da će na Zimsku olimpijadu Sjeverna Koreja poslati 22 sportista.

- Olimpijada je podarila dragocjenu priliku da se otvore vrata pregovorima kako bi riješilo nuklearno pitanje, a na poluotoku osigurao mir - kazao je Mon u predsjedničkoj Plavoj palači.

 - No, niko ne može znati koliko će trajati raspoloženje za dijalog. Potrebna nam je mudrost i moramo uložiti napore da sačuvamo tu priliku za dijalog i nakon Olimpijade koja bi urodila međukorejskim dijalogom i pregovorima između SAD i Sjeverne Koreje - dodao je Moon.

Iako većina Južnokorejaca pozdravlja učestvovanje sjevernih komšija na Olimpijadi, sjevernokorejsko izaslanstvo su na glavnoj želejzničkoj stanici u Seulu, između ostalih, dočekali i demonstranti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.