GLOBUS

Američki Senat se dogovorio, gotova blokada vlade

Avaz.ba

22.1.2018

Američki senatori odlučili su krenuti prema usvajanju zakona koji će odblokirati federalnu vladu do 8. februara, čime će se završiti trodnevni sukob demokrata i republikanaca predsjednika Donalda Trampa oko imigracije i granične sigurnosti.

Zakon o finansiranju prošao je proceduralne prepreke u Senatu, pa se očekuje da će uskoro biti izglasan, zbog čega će vlada moći nastaviti s radom.

Demokrati su insistirali da bilo kakav kratkotrajni zakon o finansiranju koji bi omogućio nastavak rada vlade uključi zaštitu za ilegalne imigrante poznate kao "Sanjare" dovedene u zemlju kao djeca, no republikanci su to odbili i rekli da neće pregovarati o imigraciji dok im demokrati ne daju glasove potrebne za nastavak rada vlade.

Desetine hiljada federalnih radnika prestali su raditi danas, na prvi radni dan blokade, no ključne usluge protiv sigurnosti i odbrane su se nastavile.

Finansiranje vladinih operacija isteklo je u petak u ponoć, a zastupnici su tokom vikenda pokušali riješiti krizu. Naznake postizanja dogovora pokazale su se nakon susreta senatora iz svih stranaka održanih u nedjelju i u ponedjeljak ujutro.

Čelnik demokratskih senatora Čuč Šumer (Chuch Schumer) rekao je da je postigao dogovor sa svojim republikanskim kolegom Mičom Mekonelom (Mitch McConnel) kojim će rad vlade ostati otvoren iduće tri sedmice, te da će se raspravljati o pitanju Sanjara, više od 700 hiljada imigranata koji su u SAD dovedeni ilegalno dok su još bili djeca.

Potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) je iz Jeruzalema poručio kako je postizanjem sporazuma propala "Šumerova blokada".

"Pozdravljamo vijesti da je blokada vlade u Vašingtonu završila, za što su zaslužni čvrst stav predsjednika Trampa i republikanaca iz Zastupničkog doma i Senata", priopćio je Pens.

Republikancima iz Zastupničkog doma rečeno je da se odmah pripreme na glasanje o mjeri koja će omogućiti nastavak rada vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.