GLOBUS

Francuska pozvala bankare da se presele u Pariz nakon "Bregzita"

Srna

23.1.2018

Francuska je ponovila poziv bankarima da se presele u Pariz nakon što Velika Britanija napusti EU i obećala da će privremeno izuzeti strance iz obaveze plaćanja doprinosa za penzije, te da će osigurati više mjesta u dvojezičnim školama.

Vlasti Francuske već su objavile mjere za smanjenje troškova rada kako bi Pariz postao atraktivniji za bankarski sektor poslije "Bregzita". 

Predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) učinio je pravila fleksibilnijim, smanjio porez na bogatstvo i obećao dodatno rezanje poreza na poslovne prihode do 2022. godine.

Premijer Eduard Filip (Edouard Philippe) rekao je investitorima da će od septembra u višejezičnim školama u regionu Pariza biti 1.000 slobodnih mjesta, a da će 2021. godine biti otvorene tri nove multijezične škole. 

Pariški komercijalni sud će od marta uvesti nova internacionalna odjeljenja, koja će moći da se bave sporovima u vezi s finansijskim ugovorima sklopljenim prema britanskom zakonu, prenio je AFP.

- Finansijski centar Pariza sada ima snažan zamah i želi dobrodošlicu kompanijama i međunarodnim investitorima i jača svoju poziciju u Evropi poslije 'Bregzita - saopćio je šef finansijske lobističke grupe "Pariz juroplejs" Žerard Mestraje. 

Makron je sinoć održao samit u Versaju sa direktorima najvećih svjetskih kompanija, uključujući lidera banke "Goldmen Saks" Lojda Blenkfajna i prvog čovjeka "Džej Pi Morgana" Džejmija Dimona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.