GLOBUS

Sjeverna Koreja ponovo prijeti SAD-u: Moglo bi opet doći do ekstremne faze sukoba

Avaz.ba

23.1.2018

Sjeverna Koreja u utorak je objavila da posjeduje "moćno i pouzdano" nuklearno oružje kojim se može suprotstaviti bilo kojem napadu, istovremeno optuživši SAD da razmješta vojnu opremu u blizini pod izgovorom da garantiraju sigurnost Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.  

"Opasno je negativno utjecati na vrlo pozitivno ozračje koje vlade u međukorejskim odnosima...., a takvo bi ponašanje ponovno moglo dovesti do ekstremne faze sukoba", izjavio je Han Tae Song, sjevernokorejski ambasaodr u UN-u.

Južnokorejski predsjednik Mun Jae-In u ponedjeljak je kazao da je 'zatopljenje' odnosa između dviju Koreja prije održavanja Zimskih olimpijskih igara izuzetna prilika za SAD i Sjevernu Koreju te da bi se trebala iskoristiti za raspravu o sjevernokorejskim programima naoružanja.

Sjeverna Koreja razvija raketnu i nuklearnu tehnologiju koja je u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, istovremeno stalno prijeteći SAD-u i Japanu.

Han je u govoru održanom na UN-ovoj konferenciji o razoružanju u Ženevi kazao da su nuklearni pokusi izvedeni prošle godine njegovoj zemlji omogućili da usavrši nacionalnu nuklearnu silu na transparentan način.

"Konačno Sjeverna Koreja posjeduje moćno i pouzdano oružje", rekao je na forumu u Ženevi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.