GLOBUS

Nakon više od 50 godina: Pojavili se užasni detalji o nestanku troje djece

Avaz.ba

24.1.2018

Knjiga objavljena 2013. "The Satin Man" pokrenula je istragu više od pola stoljeća starog slučaja nestale djece u Australiji.

Džejn (Jane,9), Arna (Arnna, 7) i Grent (Grant, 4) Beaumont nestali su 1966. bez traga. Djeca su sama otišla od kuće autobusom na obližnju plažu Glenelg.

Potraga za njima i policijska istraga o njihovom nestanku bila je jedna od najvećih u Australiji. Policija je sada na novom tragu i vjeruju kako su pronašli mjesto na kojem bi djeca mogla biti zakopana u istočnom Adelaidu.  

Novi svjedoci naveli su policiju da istraži teren oko tvornice u Plimptonu, kazao je portparol australske policije za Daily Mail. Dio tog terena već su pregledali 2013. godine, no nova istraživanja tla najnovijom opremom otkrila su da je na stražnjem dijelu posjeda, koji policija tada nije pregledala, zemlja razrovljena u širini od jednog metra te dubini i dužini od dva metra.  

U knjizi "The Satin Man" kao mogući krivac naveden je preminuli poduzetnik iz Adelaida Heri Fips (Harry Phipps). Iako njegov identitet nije otkriven, autori su dali dovoljno detalja koji daju naslutiti kako se radi o njemu. Nakon toga njegova fotografija objavljena je na televiziji te su se dva muškarca javila sa svježim informacijama.  

Oni su kazali da su morali iskopati rupu na zemljištu, nisu bili prisutni za policijske istrage. Iako Fips do sada nije bio sumnjivac, policija kaže da su znali da je opasni pedofil i predator. I njegov sin Hejdn (Haydn) autorima knjige je rekao kako je djecu vidio u dvorištu na dan kad su nestali. Policija još nije počela iskopavanje na novoj lokaciji, ali kažu da se radovi očekuju u idućih nekoliko sedmica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.