GLOBUS

Temer: Brazil je prevazišao ekonomsku krizu jer smo znali reći 'ne' populizmu i odreagirati odgovorno

AFP

Avaz.ba

24.1.2018

- Ove srijede ću započeti svoju prvu međunarodnu aktivnost u 2018. godini. Učestvovat ću na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj. U nekoliko navrata ću imati priliku da se obratim globalnoj publici, sastavljenoj od političkih lidera, poslovnih muškaraca i žena, ljudi koji utječu na javno mjenje. I ovom prilikom ću pričati o reformama koje transformiraju Brazil - napisao je Mišel Temer (Michel), predsjednik Federativne Republike Brazil u uvodu teksta objavljenog u časopisu Valor Econômico, 22. januara 2018.godine. 

Prevazišli smo ekonomsku krizu jer smo znali reći 'ne' populizmu i odreagirati odgovorno. Naša vlada, koju pokreće dugoročna vizija, gradi zajedno sa nacionalnim kongresom i društvom osnovu za jednu efikasnu državu koja građanima pruža kvalitetne usluge u sklopu izbalansiranog budžeta. Ovo je također osnova za održivi rast, neophodan za napredak u razvoju zemlje i efikasno uklanjanje siromaštva među milionima građana Brazila - napisao je Temer uoči odlaska na Svjetski ekonomski forum u švicarskom Davosu. 

Lider Brazila nabrojao je rezultate takve politike, istakavši pad inflacije, stabilizaciju kursa i vraćanje povjerenja u brazilsku ekonomiju.

- Investitori koji posmatraju današnji Brazil vide vladu koja radi precizno i primjenjuje rješenja koja funkcioniraju; vide vladu angažiranu na dinamiziranju poslovnog okruženja. Svugdje smo uklonili birokratske prepreke koje su stajale na putu preduzetnicima – postalo je lakše otvoriti firmu, izvoziti, uvoziti. Modernizcija rada, koja je već na snazi, je vrlo relevantan pokazatelj naših napora na usklađivanju Brazila s realnošću savremene ekonomije, a bez negativnog utjecaja na prava radnika - napisao je Temer. 

Reforme će ojačati kredibilitet ekonomije

 - Uredna javna potrošnja i konkurentan privatni sektor su od ključne važnosti za održivi rast, kao što je također važna i kvalitetna infrastruktura u skladu sa ogromnim potencijalom naše zamlje. Zato ću u Davosu predstaviti razne mogućnosti u sklopu vladinog programa koncesija i privatizacije „Avançar, Parcerias“. Model koji smo uspostavili nudi precizno definirana i stabilna pravila i pojačava pravnu sigurnost. Nije slučajno privukao jak interes izvana - piše Temer.

Dodaje da će reforme ojačati kredibilnost ekonomije, jer će započeti ciklus stalnog rasta.

- Promjene kroz koje Brazil prolazi, i koje su ga pripremile da se bolje suoči sa izazovima 21. stoljeća, ne prestaju na lokalnom nivou. Na međunarodnom nivou, također imamo otoren stav, jer je pogrešno misliti da u današnjem svijetu može biti ekonomskog razvoja u zatvorenom ekonomskom okruženju. Naš rad na većoj i boljoj integraciji počinje u regiji, u MERCOSUR-u: sa ostalim partnerima, Brazil implementira agendu čiji je jedan od glavnih stubova promoviranje slobodnog tržišta - smatra Temer.

Napominje da izazov koji se nameće sada, i kojem su u potpunosti predani, je reforma socijalnog osiguranja. 

- U Davosu ću potvrditi svoju posvećenost pravednom i održivom sistemu socijalne zaštite, koji odogovara demografskom razvoju naše populacije. Ovo je obaveza koju, na prvom mjestu, obnavljam pred građanima Brazila, pogotovu onima najsiromašnijima – uostalom, trenutni sistem prebacuje dohodak od onih koji imaju najmanje onima kojima je najmanje potreban. Reforma će ukloniti privilegije i garantirati uplatu penzija u sadašnjosti i budućnosti; ojačat će kredibilnost brazilske ekonomije, započinjući ciklus stalnog rasta - navodi Temer.

- Naša vlada je vratila Brazil na pravi put. Od samog početka smo imali viziju našeg puta: puta odgovornosti, otvorenosti, sloboda. I sa ovog puta nećemo skrenuti.  Ovo je poruka koju sam prenio građanima Brazila i koju ću ponijeti u Davos - zaključio je Temer. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.