GLOBUS

Zamjenik direktora FBI-ja Endrju Mekejb podnosi ostavku

Agencije

29.1.2018

Zamjenik direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Endrju Mekejb (Andrew McCabe), koji se već neko vrijeme nalazi na udaru kritika američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), podnosi ostavku, nekoliko sedmica ranije nego što je bio najavljeni datum njegovog penzionisanja, javila je televizija NBC News, a prenose svjetski mediji.

Očekivalo se da će Mekejb napustiti dužnost broj dva u FBI-ju u martu, ali će otići prije tog datuma, izvijestio je NBC, pozivajući se na pouzdane izvore.

Predstavnici FBI-ja nisu još dostupni za komentar, navodi Reuters.

Njegov odlazak iz agencije dolazi sedmicu nakon što su mediji javili da Tramp želi da Mekejb ode.

Također je prošle sedmice objavljeno da je Tramp pitao Mekejba, tokom susreta u Ovalnoj sobi Bijele kuće, za koga je glasao.

Mekejb je u maju nakratko postao prvi čovjek FBI-ja nakon što je Tramp otpustio prethodnog direktora agencije Džejmsa Komija (James Comey) zbog ruske istrage.

Tramp je naljeto imenovao Kristofera Vreja (Christopher Wray) za novog direktora FBI-ja i njegovo je imenovanje u avgustu potvrdio Senat. Sam Vrej je nedavno prijetio da će podnijeti ostavku nakon što je bio pod pritiskom glavnog državnog tužioca Džefa Sešnsa (Jeff Sessions) da otpusti Mekejba, javili su američki mediji prošle sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.